Barnasants - Capçalera
Actualitat

Vuit concerts de cançó d’autor i un documental, abracen l’Uruguai de Zitarrosa, País Convidat del Barnasants 2019

A la vint-i-quatrena edició es posa una pedra més per consolidar el vincle entre Barnasants i Amèrica Llatina i el Carib

Ja des de ben al principi de la història del Barnasants, pels escenaris de les successives edicions han passat els principals cantautors llatinoamericans, històrics i consolidats, emergents i amb una llarga trajectòria sobre les espatlles. Sempre amb un objectiu de partida: crear ponts, entre continents i cultures, o el que és el mateix; fent possible l’enteniment entre gent que comparteix una curiositat i una visió semblant del món, tot i que visquin geogràficament allunyats els uns dels altres.

Aquesta voluntat s’ha concretat amb projectes com la clausura del Barnasants a l’Havana l’any 2008, trencant, el bloqueig econòmic des de la cultura o l’impuls per tirar endavant la biennal de cultura Catalunya-Uruguai.

A partir de 2016 vam decidir ampliar la presència de diferents països de l’altra banda de l’atlàntic a la programació, reafirmant així els vincles culturals i ponts de connexió vàrem adoptar el segell de “País Convidat”. El primer any la convidada va ser Veneçuela, amb concert col·lectiu amb Cecília Todd, Amaranta i José Delgado a Luz de Gas, entre d’altres activitats; l’any 2017 la Xile de Violeta Parra i Víctor Jara, amb concerts d’Inti Illimani, Isabel i Tita Parra, Nano Stern i els estimats Pascuala Ilabaca i la Fauna. L’any 2018 l’Argentina Atahualpa Yupanqui va tenyir la programació.

En la seva vint-i-quatrena edició, a celebrar-se entre gener i abril de 2019 es distingirà a l’Uruguai. La proposta artística, quant a cantautors uruguaians que participaran, és la de realitzar cadascun d’ells un concert exclusiu.

La llista dels músics convidats en aquesta edició està composta per:

CHRISTIAN CARY

Dijous 14 de febrer, 19:45h Harlem Jazz Club El cantant i guitarrista de La Triple Nelson oferirà un espectacle íntim fent ús solament de la veu i la guitarra. Cary ha tramat un repertori que combina cançons clàssiques del cèlebre grup, amb qui porta més de vint anys tocant, amb versions d’autors que admira; referents de la música uruguaiana com ara Alfredo Zitarrosa, Eduardo Mateo o Jaime Roos.

 

DIEGO KUROPATWA

Dissabte 16 de febrer 19:45h, Harlem jazz Club

La música de Kuropatwa fusiona amb cura el folk i el rock amb el folklore regional. El cantautor també vetlla per les lletres, de temàtica política, social i quotidiana. Farà un recorregut pels seus tres discos: ‘Y qué dirán’, ‘Kuropa & Olivera’ (gravat amb el compositor Rubén Olivera) i ‘Herencia’.

GISELLE GRASIDE

CANVI DE DIA, HORA I SALA: Divendres 22 de febrer 22h, Sala Sinestesia

Amb la cançó al centre del seu tauler creatiu, incorpora composicions de ritmes autòctons d’Uruguai com ara la murga o el candombe. La seva obra està sempre oberta a estils i influències d’arreu. De la seva música també en destaca una narrativa elaborada i subtil. Arriba al Barnasants per presentar el seu darrer treball, ‘Todo lo que hay que ver’, i oferir-nos alguns avançaments del disc que ja està preparant.

PABLO ROUTIN

Diumenge 24 de març, 19h, Casinet d’Hostafrancs

Pablo ‘Pinocho’ Routin celebra els 35 anys de música i escenaris amb un concert que recorrerà els cims d’una dilatada carrera músical. Una carrera que és testimoni de la personalitat polifacètica de Routin. Destacat en teatre, i la murga (una mena de chirigota). Les murgues Falta y Resto, La Reina de la Teja o A Contramano.

Ausencia de Mi de Melina Terribili

Dijous 28 de Març, hora per confirmar, al CineCooperativa Zumzeig

L’any 1976 després de la persecució ideològica i prohibició de les seves cançons, el cantutor Alfredo Zitarrosa ha d’abandonar el seu Uruguay natal, immers en aquell temps en una sagnant dictadura. Des del seu vast i inèdit material fílmic i sonor en primera persona la pel·lícula narra aquest espai de trencament i resistència que és l’exili en un món marcat per la violència, i dialoga amb el present, on es comença un procés de rescat d’aquestes memòries inèdites marcades, al seu torn, pel desterrament d’un dels artistes imprescindibles per entendre la cançó d’autor universal.

LUCIANA MOCCHI

Dijous 4 d’abril 19:45 h, Harlem Jazz Club

Primera visita de Luciana Mocchi a Catalunya. La jove cantautora uruguaiana ha publicat un parell de discos (La velocidad del paisaje i Mañana será otro disco) i filmat una pel·lícula als Estats Units sobre músics migrants. Mocchi perfila el seu estil musical recollint inspiració de viatges i intercanvis culturals. Així ha construït una identitat genuina i carismàtica que s’expressa amb tota la força sobre l’escenari.

DANIEL DREXLER

Dissabte 6 d’abril 21h, Sala Luz de Gas

Amb set discos i reconegut per la premsa especialitzada com un dels principals artistes uruguaians, Daniel Drexler presenta nou treball, UNO, produït pel brasiler Alexandre Kassin i gravat entre Rio de Janeiro, Buenos Aires i Montevideo. A diferència dels seus àlbums anteriors, on la filosofa i la ciència tenien un paper preponderant, en aquest nou lliurament la mirada de l’artista busca viure una vida de dimensió més poètica, més il·lusòria. Els sons de disc, és clar, beuen dels llocs on s’ha enregistrat. Hi trobem el pols rítmic de Montevideo o l’univers harmònic de Brasil.

FERNANDO CABRERA

Diumenge 7 d’abril, Auditori Barradas de l’Hospitalet

 Un nou disc de Fernando Cabrera sempre és una bona notícia i 432 es posiciona amb facilitat entre el millor de la seva producció. Amb aquest nou treball, el cantautor torna a enlluernar amb la fórmula de sempre: aquella manera de reunir la poesia amb la música a través d’una fluïdesa descansada, d’una càlida aflicció. La producció d’un músic d’altíssima activitat i influència s’obre entre els músics uruguaians, que el consideren un referent.

SAMANTHA NAVARRO

Dijous 11 d’abril, Auditori Barradas de L’Hospitalet

Inquieta i polifacètica, l’univers femení passa per la mirada de Samantha i es tradueix en lletres amb una gran dosi d’humor, ironia i intel·ligència. Quieta damunt l’escenari de cara al públic de vegades com si no l’importés res, d’altres cops amb certa timidesa. En aquesta ocasió ens ofereix un concert especial de guitarra i veu amb una proposta escènica íntima, emocionant i amb el seu característic toc d’humor. Serà un recorregut per les seves composicions i alhora un homenatge a Mario Benedetti, Alfredo Zitarrosa i Daniel Viglietti.

Totes les activitats compten amb el suport de Casa Amèrica Catalunya i el Consolat General de l’Uruguai a Barcelona

 

 

Programació Barnasants 2025

Consulta la programació completa del festival d'enguany. Segueix tots els concert i actes de ben a prop

Configuració de Cookies


Tanca Més informació