Barnasants - Capçalera
Actualitat

BarnaSants 2016 ofereix una programació de més de 100 concerts

El festival proposa un focus especial a Veneçuela, amb 4 concerts amb artistes del país

Durant gairebé tres mesos de durada, el festival combina una programació que agrupa els cantautors més destacats a nivell internacional i dels Països Catalans

El BarnaSants proposa produccions pròpies com Jotes de combat, que serà l’espectacle inaugural d’aquesta XXIa edició.

Barcelona, 17 de desembre de 2015 · El BarnaSants emprendrà la seva 21a edició el proper 21 de gener, reunint un any més el bo i millor de la cançó d’autor del nostre país, Europa i Llatinoamèrica. La programació inclou més de 100 concerts que s’estendran des del 21 de gener i fins al 14 d’abril, dia de la República.

Inauguració i cloenda al Teatre Joventut

Enguany el BarnaSants arrenca amb un concert especial dedicat a la jota, un gènere menystingut però no per això poc valuós. Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Miquela Lladó, Eva Dénia i Eliseo Parra posaran la veu en un espectacle que reivindica la jota com a origen de la cançó protesta. Un concert que serà enregistrat i que compta amb la col·laboració del Centre Artesà Tradicionàrius.

Pel que fa la cloenda, serà a càrrec de Joan Isaac, que oferirà el seu concert Joies italianes i altres meravelles. Un apropament a la cançó italiana a partir de les cançons de 10 cantautors, que van de Giorgio Conte o Fabrizio André a Vinicio Capossela. També inclou en el seu concert algunes cançons d’amics que confessa que li hauria agradat escriure: temes de Silvio Rodríguez o Luis Eduardo Aute.

Inauguració i cloenda se celebraran al Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat, un escenari clau del BarnaSants que enguany celebra el seu 25è aniversari.

Produccions BarnaSants

El festival, un any més, propicia una sèrie de concerts especials i únics, amb un marcat accent reivindicatiu. A part de la inauguració, el 7 de febrer se celebrarà a l’Auditori Barradas el concert Sota les cunetes, justícia!, dirigit per Alfons Olmo, que comptarà amb veus actuals com VerdCel, Feliu Ventura, Rusó Sala, Meritxell Gené, Cesk Freixas, Montse Castellà i Joanjo Bosk, que cantaran cançons de temes de Bonet, Raimon, Montllor, Llach, Pi de la Serra, Rossell, Joan Isaac, Giné, D’Efak i Rebull. Un concert per la memòria democràtica en record als centenars de republicanes que són encara avui a les cunetes.

El BarnaSants també pren part de la celebració dels 25 anys de la llibreria Pròleg, especialitzada en literatura feminista, que ha estat al servei de l’alliberament de les dones i la lluita per la igualtat a través de les paraules i l’acció des de fa un quart de segle. Quatre cantautores –Meritxell Gené, Montse Castellà, Sílvia Comes i Ivette Nadal– oferiran un concert especial d’aniversari el dia 12 de febrer al Casinet d’Hostafrancs.

També està aniversari Les Nits de l’Art, que arriba aquest 2016 als 15 anys. Aquesta productora de Gavà convida el 13 de febrer al Teatre Joventut els cantautors que n’han format part. El 2001 van començar amb una sèrie de concerts informals, i la proposta va anar prenent entitat fins a convertir-se en una promotora que programa concerts i festivals d’autor per tot Catalunya.

També el dissabte 13 de febrer el BarnaSants proposa un homenatge a Francesco Guccini al CAT, que comptarà amb la presència del mític cantautor italià. L’acte començarà amb una taula rodona i seguirà amb un concert amb les col·laboracions de Quico Pi de la Serra, Roger Mas, Sílvia Comes, Rusó Sala, Juan Carlos “Flaco” Biondini, Miquel Pujadó, Tamar McLeod Sinclair i TroffaHamra.

El 2016 es compleixen vuitanta anys de la mort de Federico García Lorca, i el BarnaSants l’homenatjarà amb 80 anys de Lorca el dia 21 de febrer. El concert repassarà les interpretacions que s’han fet de la seva obra al llarg de vuit dècades.

Per altra banda, Barcelona podrà veure per primera vegada el 6 de març a L’Auditori de Barcelona el concert que va clausurar el BarnaSants 2015 a Alcoi: Ovidi Simfònic. La Corporació Música Primitiva d’Alcoi i la Coral Sant Jordi de Barcelona interpretaran les cançons de l’Ovidi en un format únic de banda simfònica i cant coral.

Finalment, en la primera edició del BarnaSants sense l’apreciadíssim Javier Krahe, se’l recordarà i celebrarà amb un concert especial. Cançons atees i altres textos serà un concert que se celebrarà a Luz de Gas el 26 de març amb la complicitat de la seva banda, en què diversos músics cantaran i recitaran els seus versos i cançons descregudes.

 

 

Un abril llatinoamericà, amb un focus posat a Veneçuela

Aquest any, el BarnaSants presenta un focus especial a Veneçuela, acollint quatre concerts especials de cantautors del país: Cecilia Todd, Amaranta i José Delgado vindran fins a Barcelona a presentar les seves darreres creacions el mes d’abril. Tots junts oferiran el Concert x Veneçuela, el 9 d’abril a Luz de Gas, en què les seves veus s’uniran a les dels cantautor catalans, per oferir a la recta final del BarnaSants un homenatge a la lluita per la transformació social i cultural a la República Bolivariana de Veneçuela.

Pel que fa a la resta de llatinoamèrica, el festival ha programat les actuacions de dos uruguaians el mes d’abril: Daniel Viglietti, que és un dels exponents més grans de la cançó del seu país, i autor de A desalambrar popularitzada per Víctor Jara. Viglietti farà un concert antològic el dia 3 d’abril a la Nova Jazz Cava de Terrassa. Al seu torn, Daniel Drexler oferirà en concert el seu darrer treball, un llibre-DVD titulat Tres tiempos, el 10 d’abril. Finalment, la cubana Aurora Feliù (filla de Vicente Feliù, fundador del Movimientp de la Nueva Trova a Cuba) presentarà el seu repertori propi el dia 1 d’abril al Harlem Jazz Club.

 

Països Catalans: de l’Alguer a la Catalunya Nord

El millor de la cançó d’autor de casa nostra també es reuneix un any més al BarnaSants. La gran família musical dels Països Catalans hi serà al complet, des d’una visió àmplia: el festival compta amb representants de l’Alguer, com Claudio G. Sanna, que acuarà el 24 de gener, o bé de la Catalunya Nord, com Pere Figueres, de Ponellà, que serà al Centre Cultural Albareda el 25 de febrer. També el menorquí Guiem Soldevila representarà les Illes, al costat de Maria del Mar Bonet, que presenta un concert molt especial a Alcoi: Alenar. El 20 de febrer la cantautora oferirà les cançons d’aquest disc de 1977 acompanyada d’un sextet.

El País Valencià, un any més, mostrarà aquesta àmplia i variada collita de cantautors de la qual pot presumir. En són exponents Pau Alabajos, que arriba amb un nou disc sota el braç; Joan Amèric i Andreu Valor, que ens proposen un concert conjunt, o bé Feliu Ventura, que farà un concert especial amb cançons d’Ovidi passades pel sedàs del reggae i el rocksteady amb la complicitat de Xarramequ Tiquis Miquis.

Pel que fa als cantautors catalans, el BarnaSants acollirà l’estrena del nou disc de Marina Rossell, Cançons de la resistència, un recull de cançons de protesta i de combat, que se celebrarà el 29 de gener al Teatre Joventut.

També presenten disc tres dones: Mirna, amb Espero meravelles (31 de gener, Casinet d’Hostafrancs), Ivette Nadal, Tornar a mare (19 de febrer, L’Auditori) i Rusó Sala, que ofereix la primera part d’un treball titulat Orígens. (4 de febrer, Casinet d’Hostafrancs). També Gemma Humet, una de les veus més prometedores del nostre país, llança disc nou que interpretarà el 4 de març a l’Àtrium de Viladecans.

Enric Hernáez proposa un concert molt especial, Cançons i poetes salvatges (14 de febrer, Casinet d’Hostafrancs) en què acompanyat d’una viola de gamba interpretarà un seguit de poemes musicats. Per altra banda, Joan Colomo presenta un concert inèdit el 20 de febrer basat en l’actualitat política i amb molt sentit de l’humor, que porta per títol Crònica social d’un esdeveniment com cal. Xavier Baró ja treballa en el seu desè àlbum, que encara no té nom però es presentarà en primícia l’1 d’abril a Luz de Gas.

El 8 d’abril, en la recta final del BarnaSants, Dani Flaco celebrarà també un concert especial per una gran efemèride: ja fa 10 anys que va gravar el seu primer disc, Salida de Emergencia. Ho farà al Teatre Joventut de l’Hospitalet, en una celebració compartida, en què es brindarà per tota una generació de cantautors van començar fa una dècada i que ens han donat moltes alegries.

Finalment, Arturo Gaya i Laia Oliveras posaran veu als versos de Casasses al concert Sense Pistola, basat en el poemari de l’autor Bes Nagana. Serà el 3 de març a L’Auditori de Barcelona, en un espectacle en què el poeta també hi participarà.

 

Cantautors també de l’estat espanyol i la resta d’Europa

Més enllà del focus veneçolà i els concerts llatinoamericans, el BarnaSants també té representació francesa amb Dominique A, un referent de la cançó independent gal·la que presenta el seu nou disc Éleor el 18 de febrer al Teatre Joventut. El festival rep també l’italià a l’Italià Pepe Voltarelli, que torna a Barcelona després de quatre anys d’absència.

Pel que fa als intèrprets de la resta de l’estat, Luis Pastor presentarà al costat de A Cor da Língua Acer les cançons de l’espectacle de carrer A viagem do elefante, basat en un conte de Saramago, (Auditori Barradas, 5 de febrer). També destaquen els concerts de Jabier Muguruza, que presenta el seu catorzè disc el 15 de març al Jamboree; Ismael Serrano, que serà a l’Auditori Municipal de Terrassa el 16 de febrer, i Paco Ibáñez, que oferirà una antologia musicada de la literatura castellana i llatinoamericana que va des del segle XIII a l’actualitat l’11 de març al Teatre Joventut. ')}

Programació Barnasants 2024

Consulta la programació completa del festival d'enguany. Segueix tots els concert i actes de ben a prop

Configuració de Cookies


Tanca Més informació