AMOR I ANARQUIA
27/02/2014
Cançons d’amor i anarquia. Un títol adient per a uns temps en que l’amor escasseja i la utopia s’ha perdut dins l’ull de l’huracà tecnològic. La idea surt, com acostuma a passar, en un moment d’inspiració del visionari Pere Camps en un dinar a Vilanova i la Geltrú. La pilota la recull l’amic Joan Isaac que la fa extensiva a un dels personatges més particulars del món artístic italià, en Sergio Sacchi, que, per a més inri, resulta que en aquells moments dedicava el seu temps a escriure un llibre sobre la cançó llibertària al món. Així surt aquest espectacle que es presentarà diumenge al vespre (19 hores) al teatre Joventut de l’Hospitalet, justament el dia que fa 40 anys de l’execució de Salvador Puig Antich.
La idea mare, que és com dir la mare dels ous, parteix arrel de la cançó “A Margarida”, que en Joan Isaac va fer en memòria de Puig Antich. Tot quadra, com diria un enginyer aeronàutic. Entre el cantautor català i l’ideòleg italià han construït un muntatge en el que repassaran una dotzena i mitja de cançons vinculades amb l’anarquisme i que aniran sonant per ordre cronològic. “Salvador Puig Antich és l’últim, però revisant la història te n’adones que hi han molts Salvador Puig Antich”. Són paraules de Joan Isaac a l’hora de definir aquest espectacle que comptarà amb la participació del ballarí Julyen Hamilton i dels músics Wayne Scott, Sílvia Comes, Olden, Juan Carlos Biondini, Anna Roig, Dani Flaco i Jaume Arnella.
Aquest és un espectacle que ha anat creixent, fruit d’un procés col·lectiu en el que s’ha afegit el festival Tenco de San Remo, lloc on també s’oferirà el concert el pròxim 3 de maig amb algunes variants artístiques. Aquest recital, que es gravarà en CD dins la col·lecció del BarnaSants i que també es filmarà per a un possible documental sota la direcció de Carlos Benpar, vol ser un recordatori de tots els herois caiguts per una causa “la majoria dels quals eren innocents com en Salvador”, explica Joan Isaac poc abans de posar per a la foto. Tots els temes es basen en fets reials i abans de la seva interpretació s’il·lustraran amb un seguit de vídeos realitzats a Itàlia que compten amb una banda sonora del grup Scraps Orchestra. L’espectacle, dirigit musicalment per Enric Colomer i Josep Traver, serà interpretat en cinc llengües diferents: català, castellà, italià, francès i anglès.