Barnasants - Capçalera
Actualitat

Presentem la XXIII edició amb més de 100 concerts

 15 anys de la mort de Manuel Vázquez Montalban, reconegut escriptor i gran pensador crític

Selecció de les propostes de cançó d’autor més destacats tant dels Països Catalans com a nivell internacional

Argentina, país convidat, amb 16 concerts

A nivell europeu, amb artistes d’Euskal Herria (Muguruza, Junkera, Gotzan i Ordorika) i un cicle de programació italiana encapçalat per una actuació molt especial de Giovana Marini, un dels grans referents de la cançó social italiana

Dins dels artistes dels Països Catalans projectes molt especials: un tribut de diversos artistes a Ramon Muntaner, un record a les revoltes del 68 de la mà de Joan Isaac, Cesk Freixas amb un homenatge a Pedrolo i Maria del Mar Bonet realitzarà tres concerts a Castelldefels, Vic i Cuba

 

Avui 20 de Desembre donem el tret de sortida a la 23a edició que començarà el proper 26 de gener, reunint un any més el bo i millor de la cançó d’autor dels Països Catalans, Europa i Llatinoamèrica. La programació inclou més de 110 concerts que s’estendran des del 26 de gener i fins al 14 d’abril, dia de la proclamació de la República.

Enguany, el projecte cultural celebrarà la seva edició en record de Manuel Vázquez Montalban en l’any en que es celebra el 15è aniversari de la seva mort. Montalbán fou un dels personatges del nostre país més compromesos amb el pensament crític a través del periodisme, la novel·la negra, l’assaig o innombrables aparicions a diversos mitjans de comunicació. A través de la figura de l’escriptor, el Barnasants es presenta, un any més, com un projecte més enllà de la programació musical, fent gala del pensament crític que caracteritza la proposta: defensant la igualtat de drets, fent una crida a l’inconformisme davant la situació política i social del nostre país, i donant veu a lluites i reivindicacions cada vegada més necessàries en els temps que corren.

En aquesta 23a edició, el Barnasants arriba a les 22 sales diferents, la majoria al Principat (Barcelona, Altafulla, Celrà, L’Hospitalet de Llobregat, Gelida, Terrassa, Sant Llorenç d’Hortons, Castelldefels, Vic, Subirats) però també a l’Alguer i Cuba. Alguns dels espais de casa nostra que es sumen al projecte són la Lleialtat Santsenca de Barcelona, espai recuperat al Barri de Sants, on es farà el concert 2.968 anys de Resistència Amaziga en suport al Poble Amazigh o Celrà, nova seu on hi actuarà Pedro Burruezo.

JOANJO BOSK INAUGURA EL BARNASANTS AMB L’ESTRENA EN PRIMÍCIA DEL SEU NOU TREBALL DISCOGRÀFIC

El Barnasants inaugura la seva 23a edició amb el concert de presentació del nou treball discogràfic de Joanjo Bosk, Camí d’aigua. El Teatre Joventut de l’Hospitalet acollirà, el proper 26 de gener, el concert del cantant empordanès que presentarà en directe i de forma exclusiva un intens treball de cançons pròpies que donarà el tret de sortida a dos mesos i mig de programació.

Carregat de poesia i vitalitat, serà un espectacle a trio electroacústic que transitarà entre la cançó i el rock d’autor. Emocionalitat, memòria, compromís i actitud transiten entre la creació pròpia i l’adaptació de poemes. El repertori de la inauguració estarà basat principalment en el nou disc, tot i que també inclourà cançons d’anteriors treballs com En el temple del vent, Cançó per Elna o Figueres-Gernika. El factor sorpresa també serà present amb alguna versió adaptada per l’artista. Joanjo Bosk estarà acompanyat per Lluís Costa i Lluís Figueras, Àngel Abat (guitarres elèctriques, acústiques i percussió).

Com ja va fer l’any passat, el Barnasants comptarà amb un concerts pre-inaugurals que escalfarà motors de cara al 26 de gener. Serà l’espectacle a l’Alguer de Mans Manetes: L’Alguer, paraules, cançons i veus de minyons, un recital organitzat per Plataforma per la Llengua, entitat que, des de fa anys, treballa per la plena normalització de la llengua catalana arreu del domini lingüístic. Al desembre passat, amb la col·laboració del Barnasants, va editar el primer llibre-disc de cançons tradicionals i infantils de l’Alguer cantades per minyons (infants) algueresos acompanyats per artistes de tots els territoris de parla catalana, amb l’objectiu d’oferir a les noves generacions d’algueresos –que no gaudeixen de cap tipus d’ensenyament en llengua catalana a l’escola– un homenatge a la seva cultura. Després de presentar el disc a l’Alguer, ara és el torn de Barcelona.

La producció artística tant del disc com de l’espectacle anirà a càrrec dels catalans Marc Serrats (Xerramequ) i Raph Dumas, conjuntament amb el músic alguerès Claudio Grabriel Sanna. Les cançons són cantades per una coral formada per minyons algueresos, així com un reguitzell d’artistes de tot el domini lingüístic català, com Joan Garriga, Arnau Caparó, Pau Elias (Aquafonia), Mireia Vives & Borja Penalba, Xarli Oliver, Carles Sanjosé (Sanjosex), Meritxell Gené, Pot Petit, Guillem Roma, Carles Belda, Neus Berenguer i Pau Alabajos, a més de l’alguerès Àngel Maresca, entre molts d’altres.

EL BARNASANTS MÉS LLATINOAMERICÀ

Argentina, país convidat amb 14 concerts

Argentina és aquest any el país convidat del Barnasants després de que fa dos anys s’estrenés la figura amb un focus de programació centrat en Veneçuela. L’any passat l’escollit va ser Xile – commemorant el centenari de Violeta Parra – i enguany és el torn d’Argentina. En total, s’han programat 14 concerts d’artistes del país: Lucio Mantel, Madretierra, Sandra Rehder, Juan Pedro Dolce, Jeanine Martín, Ana Archetti, Rodrigo Carazo, Paula Neder, León Gieco, Sebastián Garay, Liliana Herrero, Mato Ruíz, Clara Cantore i Gabo & Colectivo Marcapiel.

S’ha escollit Argentina com a país convidat perquè és un dels països impulsors de la nova cançó llatinoamericana. Atahualpa Yupanqui, cantautor, guitarrista, poeta i escriptor argentí, va ser una de les grans figures de la cançó del continent sense la qual seria impossible imaginar-nos la cançó d’autor avui en dia. 110 anys després del seu naixement, el projecte cultural Barnasants ha volgut, a través de la figura de país convidat, fer un reconeixement a l’artista i a tota la cultura argentina, amb una forta tradició de lluita pels drets socials a través de la música.

Pel que fa a la resta de Llatinoamèrica, al llarg del festival es podran veure els concerts, entre d’altres, de La Melinche (Mèxic) i Marta Gómez (Colòmbia).

LA COMUNITAT EUROPEA

Més enllà del focus argentí i els concerts llatinoamericans, el Barnasants també acollirà programació de representats de l’estat espanyol i de la resta d’Europa.

Pel que fa als intèrprets de l’Estat, el Barnasants proposa, entre d’altres, els concerts d’Andrés Molina, Joaquín Carbonell, Lucía Socam, El Cabrero i Ángel Petisme.

Euskal Herria al Barnasants

Enguany el projecte cultural presenta un focus centrat en artistes d’Euskal Herria: Jabier Muguruza ha escollit el Barnasants per presentar el seu darrer treball, Leiho ba Zabalik (una finestra oberta), Kepa Junkera, que també presentar el seu nou àlbum, Fok, el biscaí Joseba Gotzon que inaugurarà la seva gira mundial a Barcelona i Ruper Ordorika, cantautor que oferirà un concert sol a veu i guitarra.

Itàlia representada: Giovanna Marini, referent de la cançó italiana visita el Barnasants

Un dels plats forts de la programació d’aquest any és el volum d’artistes provinents d’Itàlia. D’entre aquets, en destaca el concert de Giovanna Marini, que actuarà amb el Quartetto urbano i cantants de la coral Inni e Canti di Lotta. L’octogenària cantarà els ‘fogli volanti’ que han explicat la història no oficial d’Itàlia, per tal de no oblidar-los i fer-los volar. Ha tingut una prolífica trajectòria i ha publicat un gran nombre de treballs, l’últim Ed un pensiere ribelle i cor cista! (Nota, 2016). Marini, de família de músics, va descobrir el cant social i la història cantada a principis dels 60, al costat d’intel·lectuals com Pier Paolo Pasolini o Italo Calvino.

A més, es manté la col·laboració amb el Festival Cose di Amilcare que aquest any presenta alguns dels cantautors més rellevants de la cançó d’autor italiana com Carpa Koi, Bobo Rondelli, Shomano Internacional, Matteo Fiorino, Piero Pesce & Questioni Meridionali Folk, Rocco Papía o Alessio Lega & Guido Baldoni.

Per últim, emmarcats dins la programació europea del Barnasants, actuarà a Barcelona el grup occità Zebda, que oferirà un concert especial pel projecte cultural, el primer de la seva carrera en acústic.

PAÏSOS BARNASANTS

El Barnasants presenta, un any més, el millor de la cançó d’autor de casa nostra amb un cartell que inclou grans noms de la família musical dels Països Catalans: Maria del Mar Bonet & Borja Penalba, Pi de la Serra, Eduard Canimas, Dani Caracola, Paco Ibáñez, Dani Flaco, Victòria Quingles, Albert Fibla, Lu Rois Trio, Anaïs Vila, Belda & Sanjosex, Cesk Freixas, Galifaredu Atòmic, Pedro Burruezo, Jordi Montàñez, Cançó de Carrer (Gemma Humet, Sílvia Comes, Rusó Sala, Enric Hernàez, Roger Mas, Borja Penalba, Túrnez & Sesé, Joan Isaac i el grup Coses), Oriol Barri, Pep ‘Botifarra’& Pau Chàfer, Joan Masdeu, Eva Dénia i Merxe Martínez, David Mauricio, Verdcel, Ernest Crusats, Pep Lladó, Jordi Gas, Cabareta, Marc García, Guiem Soldevila, Ivette Nadal & Caïm Riba, Mireia Vives & Borja Penalba, Jordi Lanuza, Frans Cuspinera, Rosa Zaragoza, Pep Lladó, Nerea Bruixa, The Escarteen Sisters, Xavier Baró, Roger Mas, Rusó Sala, Meritxell Gené & Aina Torres, UC (Joan Marí i Victorí Planells), Lluís Alba, Tren Seeger (Arturo Gaya, Sergi Trenzano, Cati Plana i Kike Pellicer), Ian Sala & Els efectes secundaris, Maria Arnal & Marcel Bagés, Abraham Rivas, Raquel Lúa & Amaia Miranda, Montse Castellà, Joana de Diego, Sílvia Tomàs, Guillem Roma, Marcel Pich, Maleïdes Guerres i aquell qui les va fer (Carles Beltran, Namina i l’actriu Lali Barenys), Ginestà, Flamaradas, Alidé Sans, Invisible Harvey (Dimas Rodríguez), O Vals Das Mouras, Pau Alabajos, Joan Isaac, Eric Vinaixa, Rusó Sala i Sakapatú, Marina Rossell, Pepet i Marieta, Els Jóvens i Les Kol·lontai (Montse Castellà, Sílvia Comes, Meritxell Gené i Ivette Nadal).

Cançó de carrer, un tribut a Ramon Muntaner

Enguany el Barnasants oferirà un concert molt especial en record a Ramon Muntaner. Retirat dels escenaris des de fa ja molt anys, Muntaner ha estat un dels grans artistes de la cançó del nostre país. Junt amb Joan Isaac, Marina Rossell i el grup Coses, va formar part de l’anomenada Novíssima Cançó, una generació de cantants que van aparèixer els darrers anys del franquisme i a principis de la Transició. Amb una obra extensa i d’altíssima qualitat, Muntaner es va dedicar, majoritàriament, a musicar la paraula de grans poetes catalans com Miquel Martí i Pol, Salvador Espriu, Pere Quart, Miquel de Palol o Josep Palau i Fabra.

Trenta anys després d’haver abandonat la seva carrera musical, les seves cançons tornaran a sonar en un concert antològic al Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat, interpretades per cantants de diferents generacions: Gemma Humet, Sívlia Comes, Rusó Sala, Enric Hernàez, Roger Mas, Borja Penalba, Túrnez & Sesé, Joan Isaac i el grup Coses.

Joan Isaac, cançons de les revoltes del 68

El 2018 farà 50 anys que els joves, especialment els universitaris, van ser els grans protagonistes de les grans revoltes mundials: la Primavera de Praga, el Maig francès, les manifestacions contra la guerra del Vietnam o la matança a la plaça de Tlatelolco, a Mèxic.

Varen ser mobilitzacions anti-autoritàries, assembleàries, amb un fort contingut autogestionat, que posaven en qüestió la moral dominant i el sistema de valors del conservadorisme. Amb càntics improvisats, van proposar i practicar uns valors alternatius, que serien la llavor de l’alliberament personal.

Ara, Joan Isaac recorda aquelles revoltes de fa 50 anys i puja a l’escenari per cantar-ne la banda sonora, una experiència totalment imprescindible.

Una 23a edició literària: Cesk Freixas fa un homenatge a Pedrolo

Enguany es recorden els 15 anys de la mort de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán i diversos concerts del Barnasants tindran un fort component literari a través de musicar versos i textos d’escriptors i poetes. D’entre aquets concerts, en destaca el de Cesk Freixas que, per encàrrec del Barnasants, realitzarà un homenatge a Manuel de Pedrolo en l’any que es celebren cent anys del naixement de l’escriptor. En un format únic el cantautor del Penedès vincula les seves cançons amb la literatura de l’escriptor de La Segarra. Un concert on Freixas s’acompanya del guitarrista Víctor Nin, de la il·lustradora Marta Bellvehí (que dibuixa en directe), i d’altres col·laboradors que posen veu als textos de Pedrolo.

Trilogia Bonet

Dins la programació d’artistes de Països Catalans en destaquen els tres concerts que Maria del Mar Bonet realitzarà en l’edició d’enguany del Barnasants. El primer serà a Castelldefels on Maria del Mar Bonet, acompanyada de Borja Penalba, clourà la gira de celebració de l’aniversari dels seus 50 anys sobre els escenaris. Més endavant, la cantant mallorquina presentarà el seu nou treball, Ultramar, a L’Atlàntida de Vic, i, per últim, Maria del Mar Bonet viatjarà a Cuba, al mes de maig, on en el marc del Barnasants realitzarà un concert molt especial.

Premis BarnaSants

Un any més, els concerts que estrenen material formen part de la secció oficial i, al final del Barnasants, el jurat donarà el Premi Barnasants al millor concert (l’any passat es va premiar a Les Kol·lontai i al concert Quico-Maria del Mar). A més a més, el Barnasants concedeix dos premis més: el Premi a l’activisme cultural i el Premi de reconeixement a la trajectòria, que en la passada edició va guanyar Isabel Parra, filla de la cantautora xilena Violeta Parra.

 

')}

Programació Barnasants 2024

Consulta la programació completa del festival d'enguany. Segueix tots els concert i actes de ben a prop

Configuració de Cookies


Tanca Més informació