9 de Desembre, Cançó d’Autor Per la Llibertat i contra la Repressió. (FOTOS)
01/12/2017
Per quan ens calguin cançons
La paraula músicada, – a anys lluny de la perversa lògica de la indústria de l’entreteniment – és una eina per a expressar-nos, escoltar-nos i reivindicar la nostra sobirania personal per assolir les plenes sobiranies. La cultura ens fa lliures, persones crítiques i ens ennobleix com a ciutadania.
A Bèlgica, el 9 de Desembre, vam tenim una cita amb tres propostes de cançó d’autor, una fotografia transgeneracional per a les Músiques per la Llibertat (Folk, Poesia, Cant Coral) que s’organitzen a la capital europea aquests dies.
El gel el va trencar Joanjo Bosk, el cantautor figuerenc que ha tractat la memòria històrica i el compormís vital des de diferents perspectives. La maternitat d’Elna apareix en una de les seves cançons més emblemàtiques “Cançó d’Elna”. El cantautor amb un missatge directe i composicions punyents i plenes de força.
La vetllada va seguir amb Joan Isaac – acompanyat del pianista Antoni Olaf Sabater – el cantautor va començar la seva carrera a la darreria dels setanta, amb prop de vint discos a les espatlles, ja formen part del nostre imaginari col·lectiu cançons com “A Margalida”, en la que parla de Margalida Bové, la companya de Salvador Puig-Antich, últim executat per garrot vil a l’Estat.
Les Kol·lontai, o el que és el mateix, el grup de cançó revolucionària i feminista que pren el nom de la primera ministra dona de la història, la intel·lectual soviètica Aleksandra Kol·lontai, està format per Montse Castellà, Sílvia Comes, Meritxell Gené i Ivette Nadal, i defensen en les seves “cançons violetes” composicions propies i adaptacions de les autores de la literatura catalana, del passat i del present, conegudes o oblidades per al gran públic. Una reivindicació històrica, perquè els reclams de la lluita feminista segueixen de plena vigència.
Vàrem poder gaudir d’aquest triple concert al Centre Cultural Riches Claires amb entrada lliure i taquilla inversa. La mostra de la vigència del missatge potent i compromès de la paraula musicada a Catalunya, en uns moments en que la cultura és, més que mai, la bandera que cal hissar. Amb un sentit agraït a tots els assistents i militància cultural que va fer possible aquest concert. Especialment als catalans que viuen a Bèlgica i a Lluís Puig, conseller de cultura de la Generalitat de Catalunya. que a la imatge s’abraça amb Pere Camps, director del festival.
Gràcies a tots els que vàreu assistir i ens vàreu donar suport, tan necessaris en aquests moments d’incertesa i convulsos, on la paraula i la cultura són la millor eina per al diàleg.
Ajuda’ns a difondre!
')}