Joan Isaac i Giorgio Conte porten la millor cançó d’autor mediterrània a L’Alguer
11/01/2019
DUES CULTURES, UN SOL MAR
Els dos cantautors, de llarguíssima trajectòria, actuaran el pròxim 19 de gener al Teatre Cívic de L’Alguer / El 13 d’abril ho faran a Formentera
El concert, el primer del Barnasants 2019, està pensat com un intercanvi de cançons entre els seus respectius repertoris
El festival potencia els ponts culturals a tot el territori de domini lingüístic català amb concerts a València i Formentera
11/01/2019
El concert de Joan Isaac i Giorgo Conte el pròxim 19 de gener al Teatre Cívic de L’Alguer (21 h) serà la trobada als escenaris de dos cantautors –i amics– que es tenen una admiració recíproca. Aquesta admiració els ha dut a pensar i elaborar un recital conjunt que s’ha anat cuinant amb cura durant els últims mesos. Els dos cantautors entenen la cançó d’una manera semblant. Comparteixen, a més, la curiositat i la passió que empeny a furgar en altres cultures a la recerca de música d’autor.
De generacions pròximes, Isaac i Conte, grans representants de la cançó catalana i italiana respectivament, han projectat el concert com un intercanvi de cançons. Un tràfic musical que recorda les maneres de negociar dels mercaders venecians.
Trobar-se a L’Alguer –el punt intermedi perfecte– és una forma de retre homenatge al mar que uneix i perfuma les seves cançons. En aquest sentit, el nom de l’espectacle –Dues cultures, un sol mar– és del tot oportú. Un mar, per cert, que estarà inevitablement present en un espectacle de sensibilitat desbordant on l’intercanvi serà també lingüístic. Conte cantarà en català i Isaac ho farà en italià, una llengua que fa anys que cultiva en directe i a l’estudi.
Conte es defineix com un vell llop de l’escenari (“un vecchio lupo di palco scenico”). L’italià ha crescut professionalment influenciat per la cançó francesa, sempre sota l’ombra del seu germà Paolo. Les seves són cançons bellíssimes que parlen de la quotidianitat dels homes i les dones, del seu paisatge i del seu territori piemontès (va néixer a Asti el 1941). Per la seva part, Isaac es declara obertament amant de la cançó italiana i d’autors com Fabrizio de André o Roberto Vecchioni.
Com a apunt final cal destacar que Isaac i Conte canten en duet al disc que el català va publicar el 2015, Joies italianes i altres meravelles, on interpreten Que n’és de bella la lluna. El 2012 actuaven conjuntament durant l’acte oficial de la Diada de l’11 de Setembre.
El 13 d’abril Isaac i Conte duran Dues cultures, un sol mar a Formentera. El concert tindrà lloc a la Sala de la Cultura del Cinema de Formentera a les 20.30 h.
El Barnasants reforça els ponts fora del Principat
El Barnasants continua articulant projectes culturals a tot el territori de parla comuna. L’any passat el festival signava un conveni de col·laboració de tres anys
amb l’Ajuntament de L’Alguer. Un conveni que també inclou Plataforma per la Llengua i que ha resultat en el projecte Barnasants per la Llengua. El projecte dicta un moviment d’artistes entre els Països Catalans i L’Alguer i promou activitats paramusicals a la ciutat protagonitzades pels músics programats (tallers de cançó, veu o guitarra en escoles).
Tornant a l’àmbit exclusivament musical, en aquesta 24a edició, a més del concert d’Isaac i Conte, també actuaran a L’Alguer Maria del Mar Bonet i Quico Pi de la Serra. Serà el 25 d’abril, el dia que es commemora l’alliberament antifeixista d’Itàlia, al Teatre Cívic. Abans, hauran pujat a l’escenari alguerès Borja Penalba i Mireia Vives (9 de febrer). I evidentment, també està previst el viatge de tornada. Seran els cantants Davide Casu (21 de febrer) i Franca Masu (23 de març) els qui visitin Barcelona durant aquesta edició.
El viatge del Barnasants, però, no només ens porta a Sardenya. També hi ha programades actuacions al País Valencià (Quico Pi de la Serra cantarà el 21 de març al Teatre Micalet de València; Roger Mas el 23 de març al Teatre Raval de Gandia; i Montse Castellà el 6 d’abril a la Casa Cantonera d’Algemesí). A Formentera també hi oferiran un concert Gemma Humet i Estel Solé.
El Barnasants teixeix tots aquests ponts per potenciar la llengua i la cultura catalanes.