Diumenge 24 de setembre · Avinguda de la Catedral· 22h · Entrada Lliure – Festes de La Mercè
Mil veus per a Víctor Jara: Xile i Catalunya Memòria i futur 50 anys després del cop d’estat
Víctor Jara és un referent internacional de la cançó protesta dels anys 60 i primers dels 70 i un dels pilars de la música llatinoamericana. Ambaixador cultural del govern de Salvador Allende, Jara va posar veu i música a les reivindicacions del poble xilè; una audàcia que el va condemnar quan les Forces Armades xilenes van ocupar el Palau de la Moneda, a Santiago. L’autor de cançons com El derecho de vivir en paz va ser torturat i assassinat a l’antic Estadio Chile, rebatejat com Estadio Víctor Jara amb el retorn de la democràcia, dues dècades més tard. I ara que es compleixen 50 anys d’aquell terrible cop d’estat, Mercè Música ret un tribut a Jara en un concert que reunirà cantants xilenes i catalanes, una banda de set músics creada per a l’ocasió, i uns convidats d’excepció, representants d’aquella generació històrica.
Mil veus per a Víctor Jara compta amb artistes de perfil divers. Anna Tijoux, xilena filla d’exiliats que viu a Barcelona, cantant, compositora i rapera, acumula premis i nominacions amb cançons que parlen de veritat, justícia i memòria. La també xilena Javiera Mena, resident a Madrid, és cantant, compositora i productora, una icona pop queer; toca el piano, el baix, la guitarra i la flauta i fa indie electropop, mentre que Mc Millaray, jove xilena, filla d’una parella de rapers, es declara rapera maputxe i activista per als drets d’aquest poble indígena, el més nombrós de Xile.
Per part de Catalunya, hi actuaran Rusó Sala, cantautora i directora de cors que defineix la seva música com a mediterrània i deutora de Rosa Zaragoza, i que al Barnasants 2017 va fer un concert amb repertori íntegre de Víctor Jara; i Sílvia Tomàs, cantautora de família xilena que escriu poemes i cançons sobre la injustícia, la naturalesa, la humanitat i l’amor. Tomàs reconeix la influència d’Atahualpa Yupanki en la seva obra.
Les veus d’aquestes cinc dones estaran acompanyades per la banda que Borja Penalba (guitarres, percussió menor, acordió i veus) i Marina Alcantud (piano, teclats i veus) han reunit per a 1.000 veus per a Víctor Jara, i que es completa amb Moi Bautista (baix elèctric, mini-baix acústic i veus), Tere Núñez (guitarres, percussió i veus), Jordi Ortolà (bateria, pad i percussió), Tobal Rentero (guitarró, charango, llaüt, moxenyo i flautes) i Lucía Zambudio (guitarra elèctrica i veus).
Inti Illimani Histórico també passarà per Barcelona per afegir-se al tribut a Víctor Jara. Amb Horacio Salinas (veu i guitarra) al capdavant, aquesta formació, propera en ànima i en repertori a Víctor Jara, està formada per Horacio Durán (guitarra, charango), Danilo Donoso (veu, bateria, percussió), Fernando Julio (veu, baix, contrabaix, guitarrón), Camilo Salinas (acordió, teclat), José Seves (veu, guitarra, percussió) i Hermes Villalobos (veu, flauta, quena). Si les cinc cantants de Mil veus per a Víctor Jara representen la societat actual xilena, Inti Illimani Histórico representen la de Jara i Allende. La memòria i la veu d’una generació valenta que la repressió no va fer callar.
El concert, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i el Govern xilè, s’emmarca dins de les festes de la mercè.