Barnasants - Capçalera
Actualitat

Inauguració del Barnasants 2011

pau alabajos
Pau Alabajos

Barris de segona, que veuen passar el temps. Platges asfaltades, formigó per tot arreu, grues i bastides, edificis, gratacels que eclipsen el sol del migdia. Quan vaig escoltar, fa un parell d’anys, aquests versos de Pau Alabajos vaig quedar atrapat per las cançons que aquest jove cantautor del País Valencià va enregistrar en el seu segon disc titulat “Teoria del caos”.

M’interessava el que deia, i m’agradava com ho deia. Així que vaig decidir que quan tingués el seu nou treball sota el braç el presentés al Barnasants i si podia ser que inaugurés el Festival. No va ser difícil.

Una amable, una trista, una petita pàtria, (bocí del gran poema d’Estelles “Coral Romput”) és com es coneix el tercer treball discogràfic que Pau Alabajos, junt amb altres cançons, va presentar a la inauguració del Barnasants.

Una inauguració que es va fer en un context d’extrema crisis econòmica i enmig d’una ofensiva, mai vista com a mínim en els darrers cinquanta anys, per part del capitalisme financer, això que disfressen amb el nom de mercats, contra l’estat de benestar europeu, i que no és més que la plasmació de les conquestes fetes per les classes treballadores, per les classes populars després de la segona guerra mundial.

Aquest any heu pogut veure pels carrers un cartell del Barnasants amb una guitarra que tenia escrit a la seva caixa el lema “Aquesta maquina combat el feixisme”.

Amb aquest lema preteníem, en primer lloc, fer un exercici de memòria històrica i recordar que enguany es complirà el 75è aniversari de l’aixecament feixista i que, malgrat la resistència dels defensors de la República i de les llibertats, va comportar la fi dels drets col·lectius, individuals i nacionals. I alertar sobre el preocupant augment als parlaments europeus de les forces d’extrema dreta i neofeixista  i que a casa nostra només van estar a unes dècimes d’aconseguir-ho.

La retallada constant de les conquestes socials, l’empobriment que comporta i la incertesa, i per tant la por al futur, està creant unes condicions idònies pel desenvolupament de la xenofòbia i el racisme. I a la cantonada tenim les eleccions municipals!

Cal que ens mobilitzem contra el racisme, com ja ho vam fer als anys noranta. Per això us convidem a participar en la gran concentració que preparen els amics i les amigues de SOS Racisme el 19 de març.

A més us animo a que us organitzeu per impedir que hi hagi regidors racistes als nostres municipis. Us proposo, i proposo també a SOS Racisme, endegar una campanya amb el lema “No volem cap regidor racista als nostres ajuntaments“.

Els lliberticides només poden avançar si els demòcrates no sóm actius, i no defensem els drets que tant va costar aconseguir.

No hi ha mai res impossible. Mireu Tuníssia.

Missatges d’esperança en els càntics de la gent, el futur és patrimoni de qui creu en el present, va cantar Pau Alabajos. Hi estic d’acord, el futur és nostre si lluitem ara. Si nosaltres volem decidirem el que calgui. Ni tribunals, ni mercats, ni racistes, ni imposicions vàries tenen possibilitats de créixer a mig termini si nosaltres volem. És possible un altre món, és absolutament necessari un altre sistema econòmic més just i solidari.

De nosaltres depèn.

Benvingudes i benvinguts un any mes a Barnasants.

Pere Camps

Director Barnasants

(Discurs inaugural del Barnasants 2011) ')}

Programació Barnasants 2024

Consulta la programació completa del festival d'enguany. Segueix tots els concert i actes de ben a prop

Configuració de Cookies


Tanca Més informació