Barnasants - Capçalera
Actualitat

De les orquestres de festa major que van acolorir la “Transició”, Cuba País Convidat a una vuitantena de propostes

  • La cançó d’autor del país reivindica la seva bona salut amb més de 50 actuacions d’artistes consagrats al costat de les noves veus emergents.

  • Cuba és el país convidat amb més de 10 concerts, en el marc d’un programa internacional que també contempla artistes de Xile, Argentina, Colòmbia, França o Itàlia.

  • El cartell gràfic del festival commemora el 50è aniversari de l’assassinat del cantautor, artista i activista xilè Víctor Jara.

Barcelona, 28.12.2023.- El Projecte de cultura en Xarxa Barnasants ha presentat avui a Barcelona la major part de la programació que desplegarà pel Principat des de finals de gener i fins a mitjans de maig amb l’objectiu de mostrar, un any més, les novetats del gènere i de guanyar espais d’actuació per la cançó d’autor, que es manifesta tant en les veus més consagrades com en les noves generacions que presenten interessants treballs.

Enguany serà la música d’orquestra l’encarregada de donar el tret de sortida al festival, en un concert especial al Teatre Joventut de l’Hospitalet el 27 de gener, per reivindicar la importància que formacions com la Plateria o La Salseta del Poble Sec van tenir en la Transició com espais de festa i llibertat. A Orquestres per la Llibertat: Els músics que van acolorir les places, farem un repàs pels repertoris principals d’aquestes formacions amb un combo que estarà liderat per Manel Joseph, Salvador Escribà, Miquel Mallafré i Quimet Carreras, acompanyats de tretze músics, entre els quals Eva Gomáriz, Quino Béjar, Jordi Gas i Xavi Reija.

Aquesta actuació serà seguida per concerts de veus reconegudes del país, com Miquel Gil, Sílvia Comes, Pi de la Serra, Tomeu Penya, Enric Hernàez, Joan Isaac, Quimi Portet, Toti Soler o Xavier Ribalta, aquest darrer, cantautor lleidatà que oferirà un repertori antològic quan celebra 60 anys als escenaris. En total, més de 50 artistes si hi sumem les noves generacions que busquen en el Barnasants el millor aparador per presentar els seus nous treballs. I fins a 80 propostes si afegim les actuacions provinents d’Andalusia, Aragó, Euskadi, Galícia i Madrid, o de països com Argentina, Colòmbia, Xile, França o Itàlia, entre d’altres.

La Cuba de Vicente Feliú i Pablo Milanés

Cuba serà el país convidat de la present edició, amb un programa de concerts en homenatge Vicente Feliú i Pablo Milanés, dos clars exponents de la Nova Trova cubana recentment desapareguts. Entre d’altres, es podran escoltar al llarg del festival les veus de Irina González, Yadira Ferrer, Heidi Igualada, Marta Campos, Inti Santana, Leonardo García, Fernando Cabreja, Edelis Loyola o Yaima Orozco. Per la seva banda, Karel Garcia, artista habitual del festival, presentarà “A flor de calle”, el seu darrer treball.

Per primer cop a Catalunya, podrem escoltar les noves propostes musicals i escèniques de “Pell” amb Mireia Vives i Borja Penalba, Ruper Ordorika, Burruezo & Nur Camerata, Uxía i Javier Ruibal, Carmen Linares, Gualtiero Bertelli, Anna Roig, Nano Stern – que “Canta Víctor Jara”- i el concert de Xavier Ribalta que tancarà el festival. També presentaran els seus nous treballs al festival artistes com Clara Andrés, Andreu Valor, Sílvia Comes, Gastelo, Tomeu Penya, La Maria, Joan Isaac, Toti Soler, Guiem Soldevila o Montse Castellà, fins a arribar a la cinquantena de presentacions de treball.

Concerts especials

Com cada any, Barnasants proposa produccions especialment pensades per ser estrenades en el marc d’aquesta proposta cultural. En total, seran una desena d’espectacles, bona part dels quals commemoren a figures rellevants de la nostra cultura o celebren aniversaris.

La veu de Laura Simó i el piano d’Elisabet Raspall faran un homenatge al que ha sigut el Mestre de mestres en la música del nostre país, el gran Francesc Burrull. La mateixa Simó, entre molts altres artistes faran també un repàs per la figura del compositor i pianista barceloní Jordi Sabatés, en una vetllada que serà tot un clam a la música lliure i l’amistat. Per la seva banda, amb el valencià Tomàs de los Santos celebrarem la gran obra el poeta barceloní Joan Salvat-Papasseit, “La rosa als llavis”, en el centenari de la seva publicació. La cantant bagenca de jazz Celeste Alías ret homenatge a la mexicana Chavela Vargas, coincidint amb la commemoració dels 10 anys de la seva mort. I per tancar les celebracions tindrem els concerts de 20è aniversari de Marta Gómez o de l’argentí – habitual del Barnasants- Lucas Masciano, i el pas pel festival de la gira de comiat del gadità Carlos Chaouen, després de 25 anys de carrera.

En una altra línea, l’espectacle en viu “No t’oblido ni quan l’aspra nit s’obre”, 15 anys després, porta a escena el treball del cantautor Enric Hernàez i l’escriptor David Castillo. I el trio de Carles Beltran, Namina i Lali Barenys estrena “Dona, lluita”, recital escènic sobre la lluita de les dones, en la línia punyent dels seus espectacles anteriors “Maleïdes les guerres”, “Volem” i “Arsenal”.

Programació Barnasants 2024

Consulta la programació completa del festival d'enguany. Segueix tots els concert i actes de ben a prop

Configuració de Cookies


Tanca Més informació