Barnasants - Capçalera
Actualitat

BARNASANTS’13 #01: Dinamita entre la neu

Plavengüdas e plavengüts a una nova edició del BarnaSants. La que en fa 18. La que arriba a la majoria d’edat sota un lema explosiu que resa: “la cultura és una paraula delicada, tan perillosa com la dinamita, generalment en manca més que sobra, generalment tothom en necessita”. Quatre versos del mestre Quico Pi de la Serra entre els que s’emmarca la radiografia d’un festival que sempre ha expirat aires de sensibilitat massiva. Potser per això, per que l’ambient cultural d’aquest any tretze sembla completament glaçat després de tanta retallada indiscriminada i tanta clatellada d’IVA, el concert inaugural es va fer entre el paisatge enfarinat que cobria la població aranesa de Vielha. Floquets de germanor i nevada de bones intencions capitalitzada per una inaudita aliniació superstar de personalitats polítiques, mai vista fins ara en els actes inaguruals de les disset edicions anteriors del BarnaSants.

Pere Camps va emprar l’aranès en la seva intervenció. Plavengüdes e plavengüts, va començar i, entre d’altres coses, va assegurar davant la miarada atenta dels presents: “la cultura no ha estat mai una prioritat dels governs. Les partides pressupostàries no han estat mai les adequades, fins i tot amb els governs, tèoricament, més sensibles. Doncs, en aquests moments que patim les retallades, les incerteses, la inestabilitat… la defensa de la cultura com un motor de la nostra societat, és un camí de progrés que no hi podem ni hi volem renunciar; el nostre suport és ara més necessari que mai”. I, com un profeta sorgit entre la neu, es va guanyar l’ovació no només de les autoritats aludides, sinó pel públic que gairebé omplia el Cinèma-Teatre.

       

Però, una mica estabornits per la presència de tanta autoritat per metre quadrat, no vam poder evitar la temptació d’adreçar-nos al senyor Xavier Trias per fer-li una pregunta molt concreta: Com és que l’alcalde de Barcelona, que fins ara mai havia estat present en un concert inaugural del BarnaSants, tria per estrenar-se el que es fa a la Vall d’Aran, tan lluny de casa? La resposta va donar peu a explicar unes quantes batalletes de quan el senyor Trias era conseller de Sanitat i va inaugurar un hospital a Vielha; però la qüestió és que, en definitiva, l’any passat no hi va poder assistir i que en aquesta ocasió l’havien convidat personalment els seus col·legues de la vall. Ara ja s’ha obert la llauna i el desig és que l’alcalde de la capital catalana sigui, a partir d’enguany i per prescripció facultativa, sempre present als actes inaugurals del festival. Siguin on siguin, per molt lluny que es facin.

  

J.M. Hernández Ripoll

')}

Programació Barnasants 2024

Consulta la programació completa del festival d'enguany. Segueix tots els concert i actes de ben a prop

Configuració de Cookies


Tanca Més informació