Home / Programació 2016 / Edició 2016

Edició 2016

Jordi Bianciotto

La jota com a símbol

Hi ha una línia mental que, diuen, continua separant la Catalunya Nova de la Vella, a partir de la remota frontera entre el món carolingi i l’Al-Andalus, i que discorre al sud del Llobregat, però BarnaSants és partidari de saltar-se-la tot programant artistes de dalt i de baix, i de més enllà, descentralitzant-se cada temporada una mica més, i parlant fins i tot de Països Valencians amb aquell punt de provocació tan seu. I aquest any es permet la gosadia d’encetar la 21a edició amb un concert d’un dels gèneres més ignorats, per no dir menystinguts, de la nostra tradició musical, la jota, en la seva versió de les Terres de l’Ebre. Tractant-se de BarnaSants, naturalment, es tracta de ‘jotes de combat’, una proposta dirigida per un bon coneixedor de la matèria, Arturo Gaya.

Així és aquest festival amic de la contestació cultural, bel·ligerant amb el relativisme postmodern, partidari de dur la contrària al pensament dominant i de rearmar el seu ideari sense concessions perquè troba que és així, amb unes idees fortes i obstinades, tal com s’estableixen les complicitats més fortes i duradores. Reivindicar, amb el sentit polític que BarnaSants dóna sempre a la paraula, la jota a aquestes alçades del segle XXI vol dir recordar que la fascinació per les músiques ancestrals d’arreu del món comença per les que tenim més a prop i que, de vegades, coneixem tan poc.

BarnaSants va de música, d’idees i de cultura popular, i ho torna a demostrar amb una nova edició que, des d’una àmplia catalanitat, mira cap a tots els punts cardinals reforçant línies de treball que cultiva des de fa dues dècades: poesia i mestissatge, clàssics dels quals cal tenir cura i batalladores veus de nova planta, l’Amèrica Llatina i l’Europa més propera. Trobadors acústics o elèctrics, urbans o feréstecs, sols o en equip, alguns dels quals tenen en el festival un aliat imprescindible per a les seves carreres. Sense BarnaSants, tots ells serien una mica més infeliços. I nosaltres també.

 

 

Pere Pons

Borsa de treball

Es busca persona inquieta, activa i amb consciència crítica. Indispensable que el seu tarannà sigui obert, positiu i solidari. No és imprescindible tenir estudis ni formació acadèmica, però sí que és del tot aconsellable tenir voluntat per aprendre, saber i conèixer com a millor manera de créixer i de millorar tant en el pla individual com col·lectiu. Es tindrà en compte com un factor innegociable la capacitat per pensar, opinar i escoltar amb respecte i coneixement de causa. També és indispensable saber protestar, denunciar i rebel·lar-se contra tot allò que es consideri injust, abusiu i desproporcionat. En cap cas serà admissible la pràctica del conformisme, la prepotència i la imposició. Es tindrà molt en compte un tarannà lliure de prejudicis i de sentències, i la capacitat d’exposar les seves raons a través de la discussió, el diàleg i el debat. En cap cas s’admetrà la imposició obtusa i esclafadora.

Com a condicions més específiques del perfil del nostre aspirant, ens caldrà una persona que reconegui dins la música no tan sols un canal d’expressió estètic, sinó una formulació ètica en consonància amb els valors que estableixen un punt de vista crític, compromès i reflexiu amb la realitat que l’envolta. Que sigui observadora del seu entorn fins a constatar que els gestos més senzills i les accions més quotidianes són les que més ens poden acostar als canvis que necessitem perquè la vida millori, encara que només sigui una estona. Que les paraules són buides i les notes pura solfa si al seu darrere no hi ha unes vivències, uns sentiments i una honestedat que certifiquin la sinceritat i el compromís d’allò que expressen. Que l’afirmació d’una identitat pròpia no suposa en cap cas la superioritat o la negació de la resta, sinó la igualtat tant en els deures com en els drets. I que assumeixi que allò que anomenem democràcia no s’exerceix a través del poder de la majoria sinó del respecte a les minories. Raó: BarnaSants.

 

 

J.M. Hernández Ripoll

Illuminatus Sunt

Com tots els geners durant les darreres dues dècades, es torna a obrir el finestral de la paraula per deixar que la llum entri de bat a bat per tal d’il·luminar les consciències adormides. El pati necessita llum i taquígrafs com l’aire que respira. Aquesta cultura nostra, necessària com el pa (sencer) de cada dia, segueix sobrevivint com pot oblidada en la foscor de les golfes polítiques. Ja siguin, aquestes, regeneratives o terminals. L’oblit és una injustícia que fereix amors propis. I, a partir d’ara i fins al mes d’abril, la cançó d’autor cantarà en cor per obrir-nos els ulls a una dimensió reconeguda. Música i vers, un generador de partícules llumíniques no exempt de pagar un elevat

impost al sol administratiu.

De vegades m’imagino el BarnaSants com una enorme catedral d’angles rodons. Les creus no són creus, sinó aspes. Perquè no sumen, multipliquen. Eleven aquest binomi que formen les notes i els mots a la categoria d’un evangeli plural enriquit amb l’esperit (sant o no sant, això va a gust del consumidor) de les veus que integren un santoral que, vulgarment, coneixem amb el sobrenom de programa. Homes i dones savis que paguen religiosament i com tot déu la factura de la llum. Aquests i no els homes de negre i de coll blanc són els que il·liminen els espais interiors, en un bon grapat de seus que es van escampant pel país a la recerca d’un somni que els habitants dels despatxos es veuen incapaços d’assolir.

No m’agradaria pecar i caure en la litúrgia dels arbres caiguts, però no puc evitar llençar un record pels que ja no hi són. Aquesta serà una de les poques edicions sense el mestre Javier Krahe, i la primera definitiva. Estic convençut que, allà on sigui, ens continuarà il·luminant el somriure mentre es fuma un puret i es mofa de la seva pròpia ombra alada. Per si de cas, ja he posat el cartell sota el llit perquè em traslladi l’energia suficient per tal de poder viure amb nocturnitat i traïdoria el trimestre de l’any més enriquidor. Illuminatus Sunt.

 

Imatge gràfica 2016, per Júlia Solans:

 

barnasants_cartell-01

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>