Home / El Projecte Cultural

El Projecte Cultural

Carta del director

Al 1996 la cançó d’autor passava pels seus pitjors moments, i més si tenim en compte el paper destacat que tingué, en les dècades dels seixanta i setanta, en la reivindicació de la nostra llengua en particular i la nostra cultura en general, així com en les llibertats. Malgrat aquest context gens favorable, es va organitzar un petit cicle de nou concerts de cançó, que tingué com espai i centre operatiu les Cotxeres de Sants, d’aquí en vingué el nom, Barnasants.  El Barnasants Cançó d’Autor doncs, va néixer amb l’objectiu de donar impuls a la cançó d’autor, d’encarnar l’esperit i els valors que representava el moviment de la nova cançó, de fer-la conèixer a les generacions més joves de manera en que constituís un pont de comunicació amb les generacions anteriors i fomentar-ne la transmissió i l’escolta. La cançó d’autor és la paraula musicada, la paraula cantada, és el missatge, és una cançó que convida a pensar, a reflexionar, és una inversió en qualitat, que transcendeix les dècades sense perdre vigència, la cançó d’autor, com el teatre o el cinema d’autor, aposten clarament per la cultura amb lletres grans. I si la cultura, per a qualsevol país, és una inversió estratègica, per nosaltres encara ho ha de ser més.

Pere Camps, director


Barnasants internacional

El Barnasants va començar la seva acció de diplomàcia exterior al 2008, amb la 13èna edició, en que es va decidir dur fins a Cuba la cloenda del Festival. Semblava clar que un festival d’un país com el nostre, bressol del moviment de la nova cançó, amb tot el que va representar sobretot en el terreny cultural i social, en la seva primera sortida internacional havia d’anar a parar a Cuba, país amb un molt elevat nivell cultural, amb un dels IDH més elevats del món, i on la creació artística es desbordant i gaudeix de gran recolzament, i, evidentment, bressol del moviment de la Nueva Trova, la qual té d’una forta influencia al continent llatinoamericà.

El Barnasants va traslladar per primera vegada la seva clausura fora de Catalunya, per tancar a La Havana amb un gran concert d’homenatge al cantautor però també poeta i pintor de reconegut prestigi i talent, Luis Eduardo Aute. L’esdeveniment, que constituïa el tancament del la 13èna edició del Festival, es va allargar durant una setmana sencera, del 16 al 22 de març de 2008. Al voltant de Luís Eduardo Aute, es varen organitzar múltiples esdeveniments culturals. El concert homenatge al voltant del títol ‘La Troba le canta a Eduardo’, va tenir lloc el divendres 21 de març a l’Auditori Karl Marx de L’Havana. El teló de fons estava constituït per tres bandes murals pintades pels reconeguts artistes plàstics cubans, Kcho i Rancaño. Al concert hi varen participar: Carlos Varela, Amaury Pérez, Santiago Feliú, Liuba María Hebía, Vicente Feliú y Silvio Rodríguez. Cada artista va cantar dues cançons de Luis Eduardo Aute versionades per a l’ocasió. El concert va ser enregistrat i retransmetre en directe per Tele Sur i per la ràdio cubana. Tota aquesta intensa activitat cultural va donar peu a un documental ‘Habanaute’, dirigit per un del realitzadors emergents més reconeguts: Léster Hamlet. Aquest documental i el concert enregistrat, estan pendents d’edició. La setmana de clausura a La Havana estava composada de diferents activitats, entre elles l’intercanvií de cantautors catalans: Roger Mas, El Fill del Mestre i Òscar Briz. Els concerts, va contribuir a seguir construint la sinèrgia iniciada amb els cantautors locals que havien estat a Barcelona actuant dins del marc del festival. D’aquella cloenda va sortir a més a més un acord amb un dels referents culturals del país, el Centro Pablo de la Torriente Brau, dirigit per l’intel·lectual cubà Víctor Casaus. Cada any un o dos joves cantautors de l’illa son programats al Barnasants, consolidant les bones sinergies entre les nostres dues cultures. La clausura del Barnasants a Cuba, va tenir una repercussió impressionant tant en els mitjans de comunicació com en els cercles culturals llatinoamericans.

Al 2009 es va seguir expandint la línia internacional de la programació. Es varen anar consolidant els lligams amb els italians del Club Tenco i es va continuar en la línea de complicitat amb el continent llatinoamericà. Al 2010, el Barnasants va arribar als quinze anys amb una programació més completa, prometedora i arriscada que mai: 86 concerts, amb 34 presentacions de nous treballs discogràfics, en el curt espai de temps que va del 15 gener al 28 de març, amb un total de 16.614 assistents. La XVena edició es va presentar sota el lema “Països Valencians” convidant en tot moment a la reflexió cultural i lingüística, d’aquesta realitat territorial. En la seva edició número quinze, Barnasants es va consolidar com el gran punt de referència de la cançó d’Autor a Catalunya i a Espanya, i al costat del Festival Tenco de Sant Remo (Itàlia), com un del grans festivals europeus d’aquest gènere. El Barnasants va ser convidat a donar una xerrada al Festival Club Tenco a on proposà, en una conferència, entre d’altres coses la creació, en un futur proper, d’una xarxa de festivals europeus de cançó. A més a més, per celebrar la seva XV edició, Barnasants va incorporar a més, per primera vegada, la concessió de dos guardons propis: el Premi de Cançó d’Autor, (premi a la trajectòria), i el Premi a l’Activisme Cultural.

El 2011, el fil llatinoamericà segueix ferm i guanya gruix, amb dos noves activitats, que tornen a projectar al Barnasants com a punt de referència cultural en aquell continent: un homenatge a l’artista xilè, brutalment torturat i assassinat pels militars feixistes, Víctor Jara, i la celebració dels cent anys de la revolució mexicana. Aquesta celebració que va comptar amb una amplia representació d’aquell país, León Chávez Teixeiro, M. Inés Ochoa, Mauricio Díaz El Hueso i Paco Barrios El Mastuerzo. Al 2011 també es signa un acord per tres anys amb el Festival occità Sèm e Serem, per al intercanvi d’artistes i per portar endavant projectes transfronterers, i es segueixen enfortint els ponts culturals amb els països llatinoamericans, a traves de la programació d’artistes d’aquest continent per una banda i articulant projectes per una altre.

Es el cas de l’Homenatge a Benedetti, que fou l’excusa perfecta per articular la presencia a Catalunya d’una amplia representació, de diferents generacions, de la realitat de la cançó d’autor uruguaiana: Samantha Navarro, Daniel Drexler, Ana Prada, Diego Kuropatwa, Rossana Taddei, Jorge Drexler i Daniel Viglietti. Aquesta va ser sens dubte la delegació més nombrosa d’artistes d’un mateix país que mai havia acollit el Barnasants. I al mateix temps, fou la primera vegada que el Festival va comptar amb el recolzament de les institucions democràtiques del país d’origen, el Ministeri d’Assumptes Exteriors, el Ministeri d’Educació i Cultura, l’Ambaixada i el Consolat de d’Uruguai i l’ Intendència de Montevideo. L’ implicació va ser total, tant en el terreny econòmic com cultural. També la Casa Amèrica Catalunya i el Barnasants varen firmar un acord de col·laboració cultural, que va ser de gran importància per fer possible aquest projecte. Cada artista va enregistrar dos temes dedicats o amb poesies de Mario Benedetti. En el cas de Daniel Viglietti, va poder estrenar a Catalunya l’espectacle Viglietti recuerda a Benedetti, que va protagonitzar amb el poeta. Del resultat d’aquest homenatge sorgí un nou treball discogràfic que es titularà Benedetti al Barnasants i que està previst sigui presentat en un concert especial d’homenatge a Mario Benedetti en la clausura de la 17ena edició del Festival que tindria lloc a Montevideo. Els 7 concerts varen tenir gran afluència de públic, una excel·lent crítica musical i una important repercussió cultural tant a Catalunya com a l’Uruguai i altres països llatinoamericans.

Aquesta repercussió, així com l’èxit cultural assolit pel projecte, van ser les llavors necessàries per a l’elaboració d’un nou projecte molt més ambiciós al que des del primer moment tant la Intendència de Montevideo com el Ministeri de Cultura de l’Uruguai varen donar el seu suport. Al maig, la direcció del Barnasants va viatjar a l’Uruguai on es va reunir amb el Ministre d’Educació i Cultura, el senyor Ricardo Ehrlich i el Director Nacional de Cultura, Hugo Achugar, amb el Ministre de Relacions Exteriors, el senyor Luís Almagro y amb el Director de Relacions Internacionals i Cooperació, Rubén García, amb la Intendenta de Montevideo, Ana Olivera i els Directors Generals dels Departaments de Desenvolupament Econòmic, Luis Polakof i de Cultura, Hector Guido, amb el Director General de Cultura de la Intendencia de Maldonado, Marciano Durán, amb el Director General de l’AGADU (l’Associació de Protecció dels Drets d’Autor a l’Uruguai), Gustavo Vignoli, i el Conseller Jorge Schellemberg i el Tresorer Juan Carlos Goberna, de la mateixa entitat, amb el Gerent de la Fundació Mario Benedetti, l’escriptor Ariel Silva, i amb el Director del Centre de Cultura d’Espanya (CCE) de l’AECID, a Montevideo, entre d’altres personalitats de gran rellevància. En aquesta primera visita de la direcció del Barnasants, es va consolidar un gran projecte que va consistir en organitzar una Biennal catalano- uruguaiana de cooperació, intercanvi i construcció cultural. La cloenda de la XVII edició del Festival Barnasants a Montevideo el 2012, va ser el primer esglaó d’aquest projecte d’internacionalització. Entre 2012 i 2013 es va dur a terme aquesta Biennal Cultural Catalunya-Uruguay, gràcies a la qual. Un intercanvi que va durar un mes, i en el qual el públic uruguaià va poder gaudir d’una mostra de cançó, poesia i teatre català. Al 2013, l’intercanvi tingué lloc en sentit invers, amb una mostra d’art contemporani, teatre i música uruguaianes a Catalunya.

El festival ha seguit treballant en aquest sentit, i per a l’edició 2016 hi ha previstes diverses col·laboracions.

 CARTEL OFICIAL  cartella 2013

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>