Home / Paraules de Barnasants / BS18 Crònica #4: Arròs amb Cervantes
pep-gimeno-botifarra-barnasants-juan miguel-morales-(12)

BS18 Crònica #4: Arròs amb Cervantes

per Marta Vallejo

foto Juan Miguel Morales

El tio Agustino, la tia Rosa, la abuela Emilieta…

Abans de començar a cantar qualsevol dels cants que canta el Botifarra, sigui masurca, jota o havanera, ens dóna el nom de la persona que li va transmetre i de la localitat on la va recollir. Els repeteix amb cara de murri perquè anomenar-los forma part del protocol irreverent de la cançó popular i del creative commons. Perquè l’autoria de la cançó popular només potser col·lectiva i, com a molt, atribuïble per donar-li cara i ulls a la bèstia mutant i potent que és l’enginy de qui viu i treballa i respecta la terra on habita.

A la Crónica sentimental de España, Vázquez Montalbán analitzava la cultura pop com un Stuart Hall del Barri Xino i deia que la inmensa mayoría trata siempre de conseguir esa pequeña ración de estética y épica indispensable para seguir viviendo con la cabeza sobre los hombros. Las canciones son esa ración de estética que más se presta a ser recreada a medias entre el que la emite y el que la recibe.

El Botifarra i els Cháfer escenifiquen la dimensió reproductiva del cantar popular en un concert on la cançó és tan important com les circumstàncies que l’han formada i les anècdotes que la deformen i la transformen de boca a orella a boca. Així ens expliquen la història de la paisana que vivia al carrer del conill. I del dia en que el sacrosanto Estado es va molestar a arribar al poble amb les seves lleis i formalitats per decidir que calia donar noms com cal als carrers de la localitat. I sense moure’s de casa la senyora va passar de viure al carrer del conill a la calle de Cervantes. I per art de màgia i bilingüisme va passar de fer arròs amb conill a servir arroz con cervantes.

El Botifarra ens recita tots els accents de la parla de les localitats on recull els cants com qui troba trossos d’ossos i de terrissa entre les capes de terra sedimentada pels anys i el temps. Recita bocins de poemes dits en català i en castellà i en morisc i tot plegat té sentit encara que no ho entenguis. Cantar per ètica i no per èpica deslloriga les cotilles de la llengua como arma arrojadiza i en fa tira-xines.

I quan acaba el concert i m’exilio a la meva terra de meravelles inventada on em trobo el Botifarra i el Manolo fent el ressopó després de fotre’s un arròs de cervantes per celebrar el no-aniversari de l’enèssima derrapada de l’estat. I brinden i canten amb accent xava i xativí:

somos los mejores

los mestizos somos los mejores

tenim dues llengües

tenim dos arguments d’exili

dos posibilidades de silencio

I també...

giovanna-marini-barnasants-juan-miguel-morales-(19)

BS18 Crònica #2: Llumins d’encendre abrils

per Marta Vallejo foto Juan Miguel Morales L’any 1961 un grup de joves creuava la ...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>